PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Maapallon kahdeksas manner kasvaa tyynellävaltamerellä  (Luettu 7287 kertaa)

powermanian

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 262
  • Karma: +0/-0
Maapallon kahdeksas manner kasvaa tyynellävaltamerellä
« : Toukokuu 30, 2009, 00:42:37 ap »
Tämä turunsanomien uutinen on vanha, mutta edelleen kutinsa pitävä.

http://www.turunsanomat.fi/ulkomaat/?ts=1,3:1003:0:0,4:3:0:1:2008-04-22,104:3:535310,1:0:0:0:0:0:

Roskat kulkeutuvat pyörteeseen Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta
Massiiviset muovisaastelautat uhkaavat Tyyntä valtamerta

KATI VAKKI

Tyynellä valtamerellä, noin 1 600 kilometrin päässä Kalifornian rannikosta, kelluu jättimäinen, yli kolme miljoonaa tonnia painava muovijätteiden massa, jota merivirrat pyörittävät Havaijin saariryhmän pohjoispuolella. Roskalautta ei ainoastaan saastuta merta, vaan vahingoittaa myös kalakantaa sekä alueen merinisäkkäitä ja lintuja.

Jätelautta alkoi muodostua Tyynelle valtamerelle jo 1950-luvulla ja sen koko on kasvanut hämmästyttävän nopeasti.

Nykyään tämän muovisopaksi kutsutun jätemassan on arvioitu olevan neljä kertaa Suomen pinta-alan kokoinen, noin 1,4 miljoonaa neliökilometriä. Toinen, pienempi jätelautta kelluu lähempänä Japanin rannikkoa.

Entinen merimies, nykyinen luonnonsuojeluaktivisti Charles Moore löysi jätelautan sattumalta vuonna 1997, purjehtiessaan Havaijilta takaisin kotisatamaansa Los Angelesiin.

- Purjehdin jätteiden seassa päivästä toiseen, kertoo Moore, joka kokemuksensa herättämänä ja perintörahojensa turvin perusti Etelä-Kaliforniassa sijaitsevan Algalita merentutkimussäätiön.

Muoviroskaa pyörteeseen

Kalifornian rannikolta mereen päätyvät roskat ajautuvat merituulten työntäminä alueelle, jota kutsutaan pohjoisen Tyynenmeren pyörteeksi. Roskia pyörteeseen kulkeutuu myös Japanista, Kiinasta ja Venäjältä. Havaijin pohjoispuolella tätä maailman suurimmaksi kaatopaikaksikin kutsuttua roskalauttaa pitävät paikoillaan vedenalaiset, pyörivät merivirrat, jotka kierrättävät muovijätettä pinnalta meren syvyyksiin ja takaisin.

Osa pinnalle nousevista muovijätteistä voi olla jopa puoli vuosisataa vanhoja ja niiden pinnalla kasvaa levämuodostumia, jotka ovat peräisin syvänmeren kerroksista. Auringon ultraviolettisäteet haurastuttavat muovin ja esimerkiksi juomapullot hajoavat vähitellen tuhansiksi pieniksi muovinpaloiksi, jotka kelluvat meressä lähes ikuisesti.

On arvioitu, että viidesosa Tyynen valtameren saastelautassa kelluvasta muovijätteestä on peräisin matkustajalaivoilta ja öljynporauslautoilta. Loput 80 prosenttia jätteestä on kulkeutunut mereen sadevesiviemäreiden, jokien ja uimarantojen kautta.

Jätelautassa kelluu muovipulloja, muovipusseja, muovisia käärepapereita ja muita muovituotteita, mutta myös kulutustavaroita, kuten muun muasssa matkalaukkuja, tupakansytyttimiä, urheiluvälineitä ja leluja.

Jätelauttaa ei voi paikantaa satelliittikuvilla, koska suurin osa muovijätteestä on läpinäkyvää materiaalia, joka kelluu muutamasta sentistä 300 metriin vedenpinnan alapuolella.

Miljoonat eläimet muovin uhreina

Muoviroska ei ainoastaan saastuta merta, vaan vahingoittaa myös sen asukkaita; ruuaksi nautitut muovinpalaset kulkeutuvat lintujen ja merikilpikonnien mahalaukkuun tukkien ruuansulatuskanavat ja aiheuttaen lopulta eläinten kuoleman.

Merinisäkkäät sotkeutuvat jätekasan siimoihin ja syövät erehdyksessä muoviroskia merestä. YK:n ympäristöohjelman mukaan merien muovisaaste tappaa vuosittain yli miljoona merilintua ja 100 000 nisäkästä.

Tomuhiukkasten kokoiseksi muuttunut muovijäte kulkeutuu kalojen ruokaketjuun ja sitä kautta myös kuluttajien lautasille. Muovihiukkaset sitovat itseensä hiilivetyä ja torjunta-aineita jotka ovat haitallisia ihmisen terveydelle.

- Kaikki mitä päästämme mereen kulkeutuu eläimiin ja sitä kautta ruokalautasillemme, toteaa Marcus Eriksen, Algalita merentutkimussäätiön tutkimusjohtaja.

Miten sopasta päästään eroon

Viranomaisten ja meribiologien keskuudessa on käyty kiistelyä siitä, kuinka suuri Tyynen valtameren jätelautta todellisuudessa on ja mitä sille olisi tulevaisuudessa tehtävä. Yleinen mielipide on kääntymässä sen puolelle, ettei muovimassan vedestä nostaminen ole realistisesti mahdollinen hanke.

- Jätelautta koostuu pienistä muovinpalasista, joiden siivilöiminen merestä on mahdotonta, selittää Moore.

Koulutusjohtaja Chris Parry Kalifornian rannikkokomissiosta on samoilla linjoilla.

- Tällä hetkellä jätteen siivoaminen ei ole mahdollisuuksien rajoissa, tärkeämpää on pysäyttää jätemassan lisääntyminen vähentämällä kotitalouksien muovinkäyttöä ja muuttamalla kierrätys- ja kulutustottumuksia.

Roskalautta kelluu noin viikon laivamatkan päässä lähimmästä maa-alueesta, miljoonien tonnien jätemassan kuljettaminen mantereelle olisi kuukausien urakka. Kuka siivoamisen maksaisi ja minne vedestä nostettu jätemassa sitten varastoitaisiin? Siihen eivät minkään maan viranomaiset ole olleet halukkaita ottamaan kantaa.

Muovintuottajat siivoustalkoissa

Yhdysvaltain muoviteollisuuden edunvalvontajärjestö ACC on ilmoittanut halunsa olla mukana suojelemassa maapallon valtameriä.

American Chemistry Council on aloittanut kampanjan Yhdysvaltain hallituksen kanssa, jossa kierrätysastioiden määrää rannoilla lisätään ja pyritään näin estämään muoviroskien kulkeutuminen mereen. Keith Christman, pakkausjohtaja Chemistry Councilista pitää muovia arvokkaana materiaalina.

- Muovi on raaka-aineresurssi, jota ei pidä jättää luontoon vaan kierrättää. Kertakäyttömuovipulloja ei käytetä uusien pullojen valmistukseen vaan kierrätysmateriaalista valmistetaan muun muassa säänkestävää terassilautaa, Christman sanoo.

Holly Bamford, valtameritutkija Yhdysvaltain kauppaministeriön alaisesta ilman- ja merentutkimuslaitos NOAA:sta kertoo, että viralliset suunnitelmat muovilautan kartoittamiseksi ovat alkaneet, mutta toimenpiteitä ei ole odotettavissa lähivuosina.

- Jätemassan tutkiminen alkaa noin vuoden kuluttua ja voi kestää jopa kaksi vuotta ennen kuin lakiprosessi jätteen mahdollisesta ylös nostamisesta on saatu valmisteltua, Bamford toteaa.

Muutaman vuoden valmistelun jälkeen viranomaisilla riittääkin työtä kaksin verroin: on arvioitu, että Tyynen valtameren jätesaari tuplaa tämänhetkisen kokonsa seuraavan vuosikymmenen aikana jos roskia kulkeutuu mereen nykyisellä vauhdilla.

Julkaistu 22.4.2008 2:32:52

Mun mielestä jonkun pitäisi ottaa vastuu tästä hommasta ja se joku on Yhdysvallat. Kenelläkään ihmisellä, valtiolla tai yhteiskunnalla ei ole mitään oikeutta saastuttaa luontoa tässä mittakaavassa. Se on aivan helvetin halveksuttavaa touhua josta pitäisi saada oikeasti päitä vadille.

Säälittävää, että noin 150 vuoden väliinpitämätön käytös luontoa kohtaan tulee viemään maapallon sietokyvyn äärimmilleen.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 30, 2009, 01:41:11 ap kirjoittanut powermanian »