Kaivoksen vastuuvalvoja kuvailee tilannetta kaivoksella ”lähes kaaoksenomaiseksi”. Ympäristön uraanipitoisuuksia ei ole vieläkään mitattu. ”Ei kuulu kaivoksen valvontaohjelmaan”, valvoja perustelee.
Talvivaara-yhtiö tiedotti maaliskuun 18. päivä, että sen kaivoksen kipsisakka-altaassa on tapahtunut vuoto. Asia uutisoitiin laajasti, mutta sitä ei kerrottu, että vuodon mukana pääsi ympäristöön uraania sisältävää lietettä.
Kuukausi ennen vuotoa, helmikuun 8. päivä, Talvivaara tiedotti aikeistaan ryhtyä ottamaan talteen uraania, ja kertoi samalla, että nykyisessä systeemissä kaivoksesta nostettava uraani päätyy “prosessisakkojen keruualueena toimivaan kipsisakka-altaaseen.”
Talvivaaran kaivoksen vastuuvalvoja Ilkka Haataja Kainuun ELY-keskuksesta vahvistaa Avulle, että maaliskuinen vuoto tapahtui juuri tässä samassa altaassa, johon uraani kaivoksen prosesseissa päätyy.
- Kyllä, juuri samasta altaasta on kyse, Haataja sanoo.
Haatajan mukaan kaivoksen uraani kertyy tuohon altaaseen ”suurelta osin”.
- Talvivaarassa uskottiin ensin, että vuodosta selvitään tukkimalla allas ja pumppaamalla vuotanut liete pois, Haataja kertoo.
- Mutta se (liete) tosiaan karkasi. Ei nyt voi sanoa, että kaaoksenomaisesti mutta lähes kaaoksenomaisesti, hän kuvailee.
***
Keväisessä vuotoa koskevassa tiedotteessaan Talvivaara-yhtiö kertoi virheellisesti, että vuoto olisi havaittu tuona päivänä.
18.3. päivätyssä tiedotteessa sanottiin: ”Talvivaaran kaivoksella on havaittu tänään vuoto kipsisakka-altaassa.” Tiedotteen perässä oli yhtiön ympäristöpäällikön nimi.
Todellisuudessa yhtiö oli huomannut vuodon jo kaksi päivää aikaisemmin, tiistaina 16.3., klo 17.00. Tarkka aika selviää Avun haltuunsa saamasta raportista, jonka on niin ikään laatinut yhtiön ympäristöpäällikkö.
Kipsisakka-allas vuoti kolmena päivänä 16.-18.3.
”Kipsisakka-altaan pohjassa havaittiin vuoto 16.3.2010 noin klo 17.00. Välittömästi aloitettiin uppopumppujen asennus ja toimenpiteet vuotokohdan paikkaamiseksi tiivistämällä kivituhkaa vuotokohtaan. Seuraavana yönä noin klo 00.30 vuotokohta saatiin tukittua”, Talvivaaran raportissa kirjoitetaan.
”Aamulla 17.3.2010 uppopumpuille tuleva virtaama oli suurentunut, joka viittasi siihen, että allas vuotaa pohjasta uudestaan.”
Vuotoa alettiin tukkia seitsemältä aamulla ja se saatiin tukittua iltapäivällä kolmelta, raportissa kerrotaan.
”18.3.2010 aamuna vuotovesimäärä oli lisääntynyt ja kipsisakka-altaasta vuotava vesi muuttui kirkkaasta tummaksi noin klo 6.30. Varmuustoimena aloitettiin alapuolisen padon tekeminen klo 07.00.”
Tämän jälkeen koitti Haatajan mainitsema lähes kaaoksenomainen tilanne.
”Vuoto lisääntyi voimakkaasti klo 09.00 aikoihin.”
Lietettä tuli niin paljon ja niin suurella voimalla, että kaivoksen lounaispuolella kulkeva vanha Lahnasjärven tie murtui ojarummun kohdalta, raportissa kerrotaan. Tällöin alettiin tehdä uutta patoa kaksi kilometriä alavirtaan, Lumelantien kohdalle.
”Pato oli klo 10.30 siinä laajuudessaan valmis, että virtaus saatiin pysäytettyä”, raportissa todetaan.
***
Alimmalla padolla, suopainanteessa, sijaitsee valtava luonnollinen laskeutusallas. Se on kaivoksesta lounaaseen, Kortelammen ja Myllysuon välissä. Altaan koko on Talvivaaran raportin mukaan noin 400 000 kuutiometriä. Tässä altaassa uraania ja muuta metallia sisältävä kipsiliete on lillinyt kevään ja kesän yli.
- Metallit laskeutuvat ja saostuvat ja jäävät kiinteään osaan altaan pohjalle. Sitä (lietettä) on vatvottu siellä altaassa tähän asti. Ja se mikä jää kirkkaana ylitse, lasketaan ympäristöön, Haataja kertoo.
Uraania ja muita metalleja sisältävän kipsilietekerroksen päälle jäänyt kirkas vesi on yhtiön raportin mukaan johdettu lounaan suuntaan Mourunpuroon.
Yhtiön ympäristöluvasta selviää, että tähän suuntaan johdetut vedet virtaavat Mourunpurosta ensin Kivijärveen ja sieltä noin 20 kilometriä pitkään, erämaiseen Laakajärveen, jonka rannalla on mökkejä.
Ehtikö uraania sisältävää lietettä päästä vesistöön alimman padon ohitse?
- Minulla on sellainen käsitys, että juurikaan tavaraa ei poistunut. Ei sanottavasti, Haataja vastaa.
Siis ei sanottavasti, vai ei ollenkaan?
- Käsitykseni mukaan ei ollenkaan, Haataja sanoo.
***
Vuodon aiheutti Haatajan mukaan altaaseen nakattu uppopumppu. Yhtiön raportin mukaan reikä on ensin ollut pieni, mutta vesi on syönyt materiaalia reiän ympäriltä pois ja yhdessä suuren vesipaineen kanssa aiheuttanut lisärepeämän HDPE-muoviseen pintaan.
”Paikkaustoimenpitein vuoto saatiin pääosin tukittua, mutta vuoto alkoi aina uudestaan”, raportissa kirjoitetaan.
Haatajan mukaan uraanin pitoisuuksia ei ole missään vaiheessa mitattu, vain sinkkiä ja nikkeliä.
- Uraani ei kuulu kaivoksen seurantaohjelmaan, Haataja perustelee.
Vuodosta on puoli vuotta, eikö Säteilyturvakeskus STUK:kaan ole käynyt mittaamassa uraanipitoisuuksia?
- Ei siitä ole otettu. Nyt otetaan, kun sedimentti on siellä nyt näkösällä.
Haatajan mukaan tyhjäksi lasketun altaan pohjalta on paljastunut 10-20 sentin kerros lietettä, josta näytteet on tarkoitus ottaa.
http://www.apu.fi/ajassa/article162637.html